Blog, Novosti

Da li je sada dobar trenutak za kupovinu investicijskog zlata?!

Često se postavlja pitanje da li je pametno kupovati zlato. Da ste prije 20 godina kupili investicijsko zlato vrijednost istog bi do danas porasla za ca. 600%. 

Čitajući ovaj tekst saznati ćete:

 1. Kratak uvid u povijest zlata
 2. Kakva je trenutna situacija na tržištu investicijskog zlata,
 3. Zašto je investicijsko zlato dobra zaštita vaše imovine,
 4. Zašto je kupovina investicijskog zlata upravo SADA pametan potez, u 2020.

Povijesno gledano, novac nije bio ništa drugo nego potvrda za položeno zlato. Nekad je na us-dolaru pisalo „In GOLD We trust – Vjerujemo u ZLATO“. Ta osnovna ideja imala je djelomičnu važnost do 1971. god. kada se ukida Zlatni standard.

Šta je Zlatni standard i zašto je ukinut?

Zlatni standard je monetarni sustav, nastao krajem 19og stoljeća u kojem novac ima fiksno pokriće u zlatu. Svaka je zemlja bila ograničena na vrijednost količine svojih zlatnih rezervi.

Kroz stoljeća je zlato služilo kao sredstvo plaćanja, a najveći razlog zbog kojeg su se kovanice radile od zlata jest njegova prirodna rijetkost. Svaki pokušaj uvođenja papirnog novca završavao bi neslavno iz razloga što bi država pretjerala sa tiskanjem novca. Time bi dolazilo do hiperinflacije i gubitka povjerenja u valutu, pri čemu bi papirnati novac postao bezvrijedan. Obzirom da je količina zlata bila ograničena, to je ograničavalo i samu državu u količini kovanog zlatnog novca, a time je i zlatni novac sačuvao svoju veliku vrijednost. Obzirom da zlato nije bilo mudro držati kod kuće, ali ni nositi velike količine sa sobom, ljudi su zlato polagali u bankovne trezore pod konstantnom zaštitom. Vlasnik zlata bi kao potvrdu za svoj položeni depozit dobio papirni certifikat koji je bio dokaz o vlasništvu tog zlata. Također, obzirom da je tim certifikatom bilo moguće doći do zlata, upravo je taj certifikat postao opšte priznato sredstvo plaćanja, a time je zlato rijetko napuštalo trezor. Tokom 17og stoljeća u Europi je zaživio sustav u kojem su države počele izdavati banknote i garantirale su njihovu vrijednost. Da bi postigle i zadržale povjerenje u taj novac, države su počele vezivati vrijednost vlastitog novca uz zlato koje su imale na raspolaganju time je uveden Zlatni standard.

Međunarodna plaćanja su se izmirivala u obliku zlata. Kako je vrijednost svake valute bila vezana na vrijednost fiksne težine zlata, njihov je odnos bio isti. Zlatni standard je podrazumijevao i posebna pravila za sustav međunarodnih plaćanja, a budući da je vrijednost domaće valute definirana u zlatu, tečajevi između valuta su bili fiksni i nisu se mogli mijenjati. Tako je monetarna politika bila ograničena da osigura konvertibilnost u zlato.

Ipak prvi svjetski rat je izmijenio valutnu sliku svijeta i nastaje početak sloma Zlatnog standarda. Strahoviti udar svjetske ekonomske krize od 1929-1933, zabrana posjedovanja zlata i drugi svjetski rat dovode do prvog napuštanja Zlatnog standarda.

NakonDrugog svjetskog rata u Bretton-Woodsu je sklopljen sporazum kojim se uvodi novi monetarni sustav po kojem us-dolar kao svjetska valuta i sve druge vezane valute uz dolar imaju pokriće u zlatu. Cijena jedne unce zlata postavljena je na 35$, a države koje su posjedovale devizne rezerve u dolarima, mogle su dolare zamijeniti za zlato u svakom trenutku.

Ipak, situacija nije tekla tako sjajno kako se očekivalo. Trgovinski deficit je rastao, dovodio do velikih razlika u posjedovanju zlata iz razloga što su strane zemlje u svojim „rukama“ držale gotovo tri puta veću vrijednost zlata, nego SAD. To je dovelo do gubitka povjerenja Europskih zemlja da SAD može održati takav monetarni sustav. Nadalje početak rata u Vijetnamu, gdje SAD tiska milijarde dolara kako bi se mogli financirati dovodi do konačnog ukidanja Zlatnog standarda.

Od 1971 us-dolar kao svjetska valuta nema više pokriće u zlatu. Tako da danas na dolaru piše „In GOD We Trust – Vjerujem u BOGA“. Samo jedno izbačeno slovo mijenja sve. Zbog toga danas mogu sve države i države sa zajedničkom valutom “tiskati novac po zahtijeva”. To vodi do toga, da se 3% novca nalazi u fizičkom obliku. Najveći dio novca se danas elektronski prebacuje sa jednog mjesta na drugo i novac gubi na vrijednost, što je već poznato, pa se zato ulagači odlučuju da taj novac prebace i u prave materijalne vrijednosti kao što je investicijsko zlato…

 

Pogledajte 140godišnju povijest o novcu u 10 minuta ovdje.

2. Trenutna situacija na tržištu investicijskog zlata

Zlato je na svjetskim tržištima i burzama dodatno učvrstilo svoju poziciju u 2020. U momentu kraha na burzi u srpnju ove godine, zlato dostiže najvišu vrijednost u posljednjih 8 godina. Ekonomisti takvu politiku promatraju sa strahom od daljnjeg pada ekonomije i pada na burzama uslijed razvoja pandemije virusa korona. Baš u takvim momentima se zlato tradicionalno smatra pouzdanim čuvarom imovine. U vreme kriza kao što je trenutna Covid19 potražnja za zlatom raste kao i cijena. Stabilan rast cijene zlata u 2020 se održao konstantno. Iako u posljednjih par dana pratimo promjenu i blagi pad cijene za mjesec listopad to nije ništa novo. U posljednjih 50 godina cijena zlata u listopadu je 26 puta bila manja u prosijeku za 0,17%. Što može biti vrlo dobar trenutak za kupovinu i zaštitu imovine. Unatoč svim zbivanjima cijena zlata u euru porasla je u posljednjih 12 mjeseci za 19,5%.

Trenutni pad cijena na svjetskom tržištu zlata je upravo taj: trenutni. Već sada se vidi usporeni pad i stabilizacija tj. porast cijene zlata. Jedan od razloga za daljnji rast cijene je ogromno upumpavanje tj. tiskanje papirnatog novca u tržište i slabljenje dolara.

3. Zašto je investicijsko zlato dobra zaštita vaše imovine

Novčane valute imaju tendenciju gubitka vrijednosti koja je stalna i do sada se to u povijesti nije promijenilo. Čuvanje novca u bankama je stvar prošlosti; to je očigledno u zemljama zapadne Europe, gdje se vidi negativna kamata na novac oročen u banci. Suprotno tome, zlato već stoljećima služi ljudima kao “sigurna investicija” za novac. Usprkos svim ekonomskim i financijskim krizama, zlato je sigurna mogućnost zaštite od opadanja vrijednosti valuta.

Prema jednom mjestu u Starom Zavjetu, moglo se u vrijeme Nabukodonosora, koji je vladao Babilonom u 6. stoljeću prije rođenja Isusa Krista, kupiti 350 vekni kruha za 1 uncu (31,1 gram) zlata. Prilično sličan ekvivalent dobiva se i više od 2600 god. kasnije. To znači da je vrijednost zlata tokom svih tih godina (stoljeća) ostala stabilna i očuvala imovinu.

 

4. Zašto je kupovina investicijskog zlata upravo SADA pametan potez, u 2020.

Stručnjaci iz WGC (World Gold Council) smatraju da ćemo uskoro ponovo doživjeti nagli porast cijene investicijskog zlata. Procjenjuje se da će unca doći do rekordne cijene od 2.500 USD. Manje optimistični stručnjaci prognoziraju cijenu od oko 2.300 USD po unci.

Zlato se ne koristi samo kao nakit. Potražnja zlata raste pošto:

 1. Zlato primjenu nalazi u industriji i tehnologiji,
 2. Medicini i stomatologiji,
 3. Zlato je prikladna investicija za očuvanje vrijednosti i zaštitu imovine.

U post-Covid19 periodu vidimo razna predviđanja i sva su na neki način ujedinjena u ključnim stavovima i to da:

 1. Smanjen izvoz i uvoz dobara,
 2. Niže cijene nafte,
 3. Pad turizma i
 4. Porast nezaposlenosti

Donose i inflaciju sa sobom, usljed čega očekivano slabe i novčane valute.

Multikompanija Berkshire Hathaway koju vodi američki milijarder Warren Buffet otkupila je u posljednjem kvartalu za 563 miliona dolara oko 21 milion dionica rudarske kompanije Barrick Gold, koja proizvodi zlato i bakar. Pročitajte više o tome na ovom linku.

Zašto Donald Trump razmatra povratak na Zlatni standard pogledajte kratak video ovdje.

Kupovinom investicijskog zlata ćete profitirati na više načina:

 1. Osigurali ste vašu imovinu i zaštitili od valutnih rizika,
 2. U momentu potresa na burzama, zlato je i dalje stabilno,
 3. Imate sigurnu valutu koja je otporna na ovakve krahove. Za razliku od novčanih valuta zlato je fizički opipljivo i uvijek dostupno.

Odluka: kupiti SADA ili ???

Prosto je – SADA pravo vrijeme

Korekcija cijene je najbolja prilika za kupovinu. Da li se radilo o dionicama ili zlatu, oba oblika imovine imaju dugoročno gledano određene korekcije cijena tj. privremenog pada. Na grafikonu možemo vidjeti da unatoč padu cijene zlata je došlo do nekoliko korekcija cijene i porasta u razdoblju od 20 god. od ca. 600%, a čak od 2016 god. skorom do udvostručenja imovine.

Na osnovu mišljenja i procjena stručnjaka za očekivati je daljnji rast cijene zlata. Usprkos svim negativnim zbivanjima u svijetu, tko investira u investicijsko zlato kao zaštitu svoje imovine (podsjetite se ili pogledajte gornji grafikon – KADA NOVAC POSTANE BEZVRIJEDAN), profitira na prvome mjestu od pada kupovne moći papirnog novca i stvaranja inflacije. Što je u ovome trenutku neizbježno kod ovolikog ogromnog upumpavanja tj. tiskanja papirnatog novca u svjetsko tržište.

Nadalje potražnja za zlatom u svijetu rase, dok količina zlata stagnira. Što je znak za daljnji rast vrijednosti zlata.

Ono što sigurno jeste da u slučaju potrebe za novcem možete brzo pretvoriti zlato za novac, dok nekretnine, auto i slično- mnogo teže.

Za više informacija i besplatni savjet, obratite nam se u povjerenju na tel. br.: +385 (31) 411 358 ili pište nam na sljedeći emajl: info@croaurum.hr

 

Autor: Vaš specijalist za investicijsko zlato Cro Aurum.

Vodstvo tvrtke trguje investicijskim zlatom punih 12 godina i nabavlja robu direktno od rafinerija po LBMA-Good Delivery kvalitete.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)