ZAŠTO KUPOVATI ZLATO?

6 dobrih razloga ZAŠTO kupovati ZLATO...

ZAŠTO KUPOVATI ZLATO?

6 dobrih razloga ZAŠTO kupovati ZLATO...

01.

Zlato je vrlo rijedak i ograničen resurs.

Godišnja potražnja nadmašila je volumen od 4.500 tona. Kroz eksploataciju rude dobiva se 2.500 tona i recikliranjem 1.000 tona. Prema tome god. nedostaje 1.000 tona zlata, za nakit (59%), za  nvesticije (29%) i u industriji (12%).

02.

Zlato je u doba krize dobra zaštita imovine.

Više od 2.600 god. ovaj predivan žuti metal je uspješno platežno sredstvo u cijelome svijetu. Nije pogođeno inflacijskom monetarnom politikom. To znanje koriste države i institucije, da bi osigurali stabilnost novca.

03.

Zlato ima velik potencijal za rast vrijednosti.

Cijena zlata u zadnjih 30 god. prosječno raste za cca. 10% god. Osim toga vodeće naučne institucije objavile su kako ima još samo 45.300 tona zlata koje se može iskopati. Što je znak za daljni rast vrijednosti.

04.

Zlato je opipljiv oblik novca koji je lako prenosiv.

Kroz zlatne poluge različitih gramaža (od 0,1 – 1000 grama) je prenos vrlo jednostavan, za razliku od fiksnih investicija, kao što su nekretnine.

05.

Zlato je u obliku poluga oslobođeno PDV-a.

U cilju usklađivanja sa standardima EU u Hrvatskoj, ukinuta obveza plaćanja poreza na investicijsko zlato, čistoće jednakog ili većeg od 995 tisućinki.

06.

Zlato je jedan od najboljih oblika štednje.

Širom svijeta priznato kao platežno sredstvo. Raspoloživo u različitim jedinicama i težini, moguće ga je svuda prodati ili zamijeniti za robu. Zlato je novac!

SIGURNA INVESTICIJA

Zlato u odnosu na novac

Zlato već stoljećima služi ljudima kao “sigurna investicija” za novac. Unatoč svim ekonomskim i financijskim krizama, zlato je sigurna mogućnost zaštite od opadanja vrijednosti valuta. Zlato, zvano i majka svih valuta je trenutno traženo kao nikada do sada. Ograničena dostupnost i svima poznata sigurnost, najplemenitijem od svih plemenitih metala omogućuju još neviđen uspjeh. Zbog sve veće potražnje, a već spomenute, ograničene dostupnosti očekuje se dalji rast vrijednosti zlata. U odnosu na papirnati novac, zlato se ne može tek tako umnožiti. Pozitivna strana toga je da u vrijeme visoke inflacije, investicija u zlato zauzima važnu funkciju u osiguranju vrijednosti Vaše imovine.

Povijesno gledano, novac nije bio ništa drugo nego potvrda za položeno zlato. Nekad je na dolaru pisalo „We trust in GOLD – Vjerujemo u ZLATO“. Ta osnovna ideja imala je djelimičnu važnost do 1971. godine. Nakon ukidanja zlatnog standarda us-dolar kao svjetska valuta nema više pokriće u zlatu. Danas na dolaru piše „We trust in GOD – Vjerujem u BOGA“. Samo jedno izbačeno slovo mijenja sve. Zbog toga danas mogu sve države i države sa zajedničkom valutom “štampati novac po zahtijevu”. To vodi do toga, da se 3 posto novca nalazi u fizičkom obliku. Najveći dio novca se danas elektronski prebacuje sa jednog mjesta na drugo.

Prema jednom mjestu u Starom Zavjetu, moglo se u vrijeme Nabukodonosora, koji je vladao Babilonom u 6. vijeku pre rođenja Isusa Krista, kupiti 350 vekni kruha za 1 uncu zlata. Prilično sličan ekvivalent dobiva se i 2600 god. kasnije. To znači da je vrijednost zlata tokom svih tih god. (vijekova) ostala stabilna i očuvala imovinu. Samo protuvrijednost u papirnatom novcu je nestabilna i izgubila na kupovnoj moći.

SIGURNOST ZLATA

Zlato stvara neovisnost!

Posebno u vrijeme visoke inflacije, svako bi trebao razmišljati o tome kako najbolje da zaštiti svoj novac (imovinu). Papirni novac nema više pokriće u zlatu i veći dio je virtualan, pitanje je skorog vremena kada će doći kraj ovoj novčanoj igri. Zato je dobro svoj papirni novac djelomično investirati u zlato, koje čuva vrijednost kupovne moći, jamči neovisnost, daje Vam sigurnost u svim vremenima, a posebno u krizinim se zlato dokazalo kao najbolji ulagački instrument.

Ali kod investicije u zlato, treba obratiti pažnju na neke vrlo važne aspekte:
NIJE ZLATO SVE ŠTO SJA!!!

Na šta trebate obratiti pažnju kod investiranja u zlato?

Zlato ima dvostruku tradiciju: ono se kroz vijekove koristilo kao novac i kao nakit. Od 2013 god. Republika Hrvatska prepoznaje tu dvostruku funkciju žutog plemenitog metala i prihvata kao dva različita proizvoda: Investicijsko zlato (novac) je ono zlato koje ima točno određena propisana svojstva u skladu sa zakonom i ako te karakteristike ispunjava, radi se o investicijskom zlatu. Svo ostalo zlato (nakit) ako nema kulturno-historijsku vrijednost i koje nema ispunjene potrebne uvijete smatra se običnim zlatom i na njega se prilikom kupovine mora platiti PDV.

Prvi uvjet je usklađivanje direktive Europske Unije koje nalaže da zlatne poluge moraju biti min. finoće 99,5%. Sve savremene rafinerije po pravilu proizvode zlatne poluge čija je čistoća veća, odnosno iznosi 99,99%. Ako je čistoća zlatne poluge manja od 99,5%, ona se ne smatra investicijskim zlatom. Zatim, zlatne poluge da bi bile investicijske moraju biti izrađene u određenom obliku kako bi se njima moglo trgovati na uređenom tržištu.

Osim toga zlatne poluge moraju zadovoljiti i kriterijum koji na njima piše, a to znači da na njima mora biti istaknuto ime rafinerije u kojoj je izrađena i izdata poluga. Određene rafinerije u svijetu su ovlaštene da proizvode investicijsko zlato i pod stalnim su nadzorom.

Za to ovlaštenje topionice moraju imati visoke standarde, pa se manjim više isplati suradnja sa većom rafinerijom. Isto tako na apoenu mora biti navedena oznaka težine, ime rafinerije i po želji serijski broj kao certifikat. Kada zadovolji sve navedene uvjete, poluga se može smatrati investicijskim zlatom.  Provjeru da li rafinerija ispunjava sve uslove iz Pravilnika o odgovornom upravljanju zlatom koji je propisan od strane LBMA-a (eng. London Bullion Market Association) u obliku „Good Delivery“ standarda pratite preko sljedećeg linka.