Blog, Novosti

5 najvećih zemalja koje upravo odbacuju američki dolar – i razlozi zašto to rade…

Protekla godina bila je puna događaja koji su neizbježno podijelili globalni geopolitički prostor u dva tabora: oni koji još uvijek podupiru korištenje američke valute kao univerzalnog financijskog alata i one koji okreću leđa ovim zelenim novčanicama.

Globalne napetosti uzrokovane ekonomskim sankcijama i trgovinskim sukobima koje je pokrenuo Washington prisilile su ciljane zemlje na novi pogled na alternativne platne sustave kojima trenutačno dominira američki dolar.

Dublja analiza nedavne pojave de-dolarizacije sumirala je koje su zemlje poduzele korake prema uklanjanju njihove ovisnosti o dolaru i razloge za njihovu odluku.

Kina

Tekući trgovinski sukob između Sjedinjenih Država i Kine, kao i sankcije protiv najvećih trgovačkih partnera Pekinga, prisilili su Kinu da poduzme korake prema ublažavanju dolarske ovisnosti druge najveće svjetske ekonomije.

U stilu Pekinga, sa mekom silom, vlada nije dala glasna priopćenja po tom pitanju. Međutim, Narodna banka Kine redovito smanjuje udio američkih obveznica u vlasništvu Kine. I dalje kao zemlja koja posjeduje najveći broj američkih obveznica, Kina je smanjila svoj udio na najnižu razinu od svibnja 2017. godine.

Štoviše, umjesto da odmah odbaci dolar, Kina pokušava internacionalizirati vlastitu valutu, juan, koja je uključena u valutnu košaricu MMF-a uz američki dolar, japanski jen, euro i britansku funtu.

Peking je nedavno napravio nekoliko koraka prema jačanju juana, uključujući akumuliranje zlatnih rezervi, pokretanje trgovine sirovom naftom u juanima i korištenje valute u trgovini s međunarodnim partnerima.

Indija

Indija je jedna od najvećih uvoznika robe koja se nalazi na šestom mjestu po veličini u svijetu. Nije iznenađujuće da je ova zemlja izravno pogođena većinom globalnih geopolitičkih sukoba te je značajno pogođena sankcijama koje se primjenjuju na njezine trgovinske partnere.

Ranije ove godine, Delhi se prebacio na plaćanja u rubljama za isporuku ruskih sustava zračne obrane S-400 kao rezultat američkih ekonomskih kazni uvedenih protiv Moskve.

Zemlja se također morala prebaciti na rupije u kupovini iranske nafte nakon što je Washington obnovio sankcije protiv Teherana.

U prosincu su Indija i Ujedinjeni Arapski Emirati potpisali ugovor o trgovini u svojim valutama kako bi potaknuli trgovinu i ulaganja bez uključivanja treće valute.

Uzimajući u obzir činjenicu da je Indija treća zemlja po veličini pariteta kupovne moći, ovakvi koraci mogli bi znatno umanjiti ulogu dolara u globalnom trgovanju.

Turska

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan priopćio je kako planira okončati monopol američkog dolara novom politikom koja je usmjerena na trgovinu bez dolara sa inozemnim partnerima.

Turski čelnik priopćio kako se Ankara priprema za trgovinu putem nacionalnih valuta s Kinom, Rusijom i Ukrajinom. Turska je također razgovarala o mogućoj zamjeni američkog dolara sa nacionalnim valutama u trgovinskim transakcijama s Iranom.

Taj potez potaknut je političkim i ekonomskim razlozima. Odnosi između Ankare i Washingtona pogoršali su se nakon neuspjelog vojnog udara u zemlji koji je htio smijeniti Erdogana u 2016. godini.

Tursko gospodarstvo potonulo je nakon što je Washington uveo ekonomske sankcije zbog uhićenja američkog evanđeoskog pastora Andrewa Brunsona zbog optužbi za terorizam us vezi s ustankom 2016. godine.

Erdogan je u više navrata oštro kritizirao Washington zbog pokretanja globalnog trgovinskog rata, sankcioniranja Turske i pokušaja izolacije Irana. Odluka članice NATO-a da kupi ruske raketne sustave S-400 dodala je dodatno ulje na vatru.

Štoviše, Turska pokušava odbaciti dolar u pokušaju da podrži svoju nacionalnu valutu. Lira je izgubila gotovo polovicu svoje vrijednosti u odnosu na dolar tijekom dvije protekle godine. Valutni pad je pogoršan rastućom inflacijom i rastom cijena roba i usluga.

Iran

Pobjednički povratak Irana na globalnu trgovinsku arenu nije dugo trajao. Ubrzo nakon pobjede na predsjedničkim izborima u SAD-u, Donald Trump se odlučio povući iz nuklearnog sporazuma iz 2015. kojeg su potpisali Teheran i skupina zemalja, uključujući Veliku Britaniju, SAD, Francusku, Njemačku, Rusiju, Kinu i EU.

Zemlja bogata naftom ponovno je postala metom ozbiljnih sankcija koje je nastavio provoditi Washington, koji je također zaprijetio uvođenjem kazni protiv svih zemalja koje bi prekršile embargo.

Kaznene mjere zabranile su poslovne odnose sa Islamskom Republikom Iran i slomile naftnu industriju u zemlji.

Sankcije su prisilile Teheran da potraži alternativne velute američkom dolaru za izvoz nafte. Iran je dogovorio nagodbu za trgovinu naftom s Indijom kroz indijsku rupiju.

Također je pregovarao o barter sporazumu sa susjednim Irakom. Partneri također planiraju koristiti irački dinar za međusobne transakcije kako bi se smanjilo oslanjanje na američki dolar zbog bankarskih problema povezanih s američkim sankcijama.

Rusija

Tu je sve očito i svi znamo zašto Rusija odbacuje američki dolar, no da ponovimo…

Predsjednik Vladimir Putin izjavio je kako SAD “čine ogromnu stratešku pogrešku” tako što “podrivaju povjerenje u dolar”. Putin nikada nije tražio ograničavanje na dolarske transakcije ili zabranu korištenja američke valute.

Međutim, ruski ministar financija Anton Siluanov izjavio je ranije ove godine kako zemlja mora deponirati svoje udjele u američkim obveznicama u sigurnija sredstva kao što su rublja, euro i plemeniti metali.

Zemlja je već poduzela nekoliko koraka prema de-dolariziranju gospodarstva zbog stalno rastućeg tereta ilegalnih (koje UN nije odobrio) sankcija koje su uvedene od 2014. godine.

Rusija je razvila nacionalni platni sustav kao alternativa SWIFT-u, Visi i Mastercard-u nakon što su SAD zaprijetile oštrijim novim sankcijama koje bi bile usmjerene na ruski financijski sustav.

Do sada je Moskva uspjela djelomično ukloniti dolar iz svog izvoza, potpisujući trgovinske ugovore u nacionalnim valutama svojih trgovinskih partnera, uključujući Kinu, Indiju i Iran. Rusija je nedavno predložila korištenje eura umjesto američkog dolara u trgovini s Europskom unijom.

Nekada vodeća zemlja vlasnica američkih obveznica, Rusija je gotovo eliminirala svoje udjele u američkim obveznicama. Moskva je taj novac iskoristila za jačanje deviznih rezervi zemlje i izgradnju zlatnih rezervi kako bi stabilizirala rublju.

Građani Hrvatske kako bi zaštitili svoju imovinu od valutnih rizika kupuju najpovoljnije investicijsko zlato kod Cro Aurum d.o.o.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)