Blog, Novosti

5 oblika za ulaganje novca u zlato

Danas vam predstavljamo 5 mogućnosti tj. oblika za ulaganje papirnog novca u zlato:

  1. Ulaganje u zlatni nakit,
  2. Dionice rudarskih kompanija,
  3. Investicioni fondovi i ulaganja u zlato na burzi,
  4. Financijske izvednice,
  5. Investicijsko zlato.

Budite pažljivi prilikom odabira, pošto NIJE ZLATO SVE ŠTO SJA!!!

Kao prvo potrebno je analizirati da li ste skloni manjem ili većem riziku prije ulaganja. Svi ulagači trebaju odrediti za sebe vlastite prioritete, vremenski rok kao i toleranciju prema riziku!

Jeste li „ziheraš“ ili ste skloniji riziku?!

Ukoliko polažete veću vrijednost na sigurnost i likvidnost, nego rizik i visoku zaradu onda trebate razmišljati o fizičkoj kupovini zlata, a nikako o virtualnom trgovanju cijenom zlata. Ipak prije predstavljanja mogućnosti obratimo pažnju na magični trokut za ulaganje novca u zlato i očekivanja ulagača.

Model magičnog trokuta simbolizira da se ciljevi ulaganja, naime zarada, sigurnost i raspoloživost (likvidnost) međusobno sijeku. Nažalost, ne postoji vrsta ulaganja koja sve ciljeve postiže jednakim kvalitetom. Ulagač se treba odlučiti koji mu je cilj sa najvećim prioritetom. Oročena štednja kod banaka je sigurna i likvidna, ali zarada je vrlo niska tj. obraćajući pažnju na inflaciju čak i  negativna. Ulaganje u fizičko zlato ne donosi nikakav prinos poput kamate ili dividende ali za iskusne ulagače u zlato očekivani povrat ne igra presudnu ulogu, nego sigurnosti i raspoloživost – zaštita imovine. Iako je došlo do nekoliko korekcija cijena zlata godišnje raste u prosjeku za 11% (u zadnjih 20 godina).

Nekoliko je oblika ulaganja u zlato, pa se ono općenito dijeli na ulaganje u fizičko zlato i trgovanje zlatom na online burzi. Fizičko zlato može biti nakit odnosno investicijsko zlato (kovanice i zlatne poluge), dok trgovanje online cijenom zlata mogu biti ulaganje u financijske izvednice, pa dionice rudarskih kompanija čiji je predmet rada zlato, investicijski fondovi zlata tj. ulaganje u zlato na burzi.

Koji oblik ulaganja u zlato vam donosi prednosti, a koji nedostatak čitajte u nastavku:

  1. Ulaganje u zlatni nakit

Ulaganje u zlatni nakit je stari vid ulaganja. Prednost ovog oblika zlata je to što nema samo funkciju čuvanja vrijednosti imovine, nego i estetsku funkciju. Ipak zlatni nakit se obično ne sastoji od čistog zlata i prodaje se po mnogo većim cijenama nego čisto zlato 999,9. Nadalje, zlatni nakit nije oslobođen PDV-a i nije tako likvidan kao zlatne poluge. Što znači da kod prodaje nakita neće biti moguće dobiti cijenu kakva se može dobiti za zlatne poluge. Dakle, ovaj oblik ulaganja u zlato je u pravilu neisplativ, osim da zadovoljava Vaše emocije.

  1. Dionice rudarskih kompanija

Dionice rudarskih kompanija koje se bave eksploatacijom zlata također predstavljaju oblik ulaganja u zlato. U teoriji, kako raste cijena zlata, i kompanija treba da ima koristi kroz veće profite i moguće dividende, pa, u skladu s time, i cijena takvih dionica trebala bi rasti. Sa druge strane, uvijek se postavlja pitanje je li bolje ulagati u takve dionice ili jednostavno u zlatne poluge. Rizik povezan sa ulaganjem u takve dionice u pravilu je veći od samog rizika povezanog sa ulaganjem u zlato, iz razloga što izdavatelj dionice može završiti u stečaju, dok će fizičko zlato uvijek imati određenu vrijednost.

  1. Investicijski fondovi i ulaganje u zlato na burzi

Investicijski fondovi zlata su fondovi koji sredstva investitora ulažu u zlato i ulaganja povezana sa zlatom primjerice dionice ili obveznice rudarskih kompanija. Njihovo poslovanje ne razlikuje se od ostalih otvorenih investicijskih fondova osim po samoj specifičnosti ulaganja. Kada ulažete u zlato na burzi zlata, to znači da ne trgujete sa fizičkim zlatom, već da kupujete zlato koje je negdje skladišteno. Tako učestvujete tim zlatom direktno na burzi u kupovini i prodaji zlata.

Ovakvo ulaganje može biti vrlo rizično i špekulativno, pošto zahtjeva prekomjeran rad i praćenje cijene zlata. Nadalje, svaki investicijski fond ili dionica ima različite naknade:

  • ulazna naknada,
  • izlazna naknada,
  • naknada za upravljanje,
  • naknada depozitarnoj banci itd.

Sve te naknade mogu značajno smanjiti zaradu kod ulaganja u zlato.

  1. Financijske izvednice (trgovina cijenom zlata)

Sljedeća mogućnost je trgovina cijenom zlata na online burzi (takozvani financijski ugovor za razliku, futuresi, opcije, CFD-ovi). Jednostavno rečeno – klađenja. Ovdje se kladite na rast ili pad cijene zlata. Kod trgovanja takvim ugovorima najčešće se može koristiti i financijska poluga koja omogućava da profit kod ulaganja može biti višestruko veći. Nedostatak kod ovog oblika ulaganja u zlato pod aspektom „sigurnost i likvidnost“ jeste znatno visoki rizik od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. Velika većina računa malih ulagača gubi novac kod trgovanja CFD-ovima tj. ovim oblikom ulaganja.

Budite svjesni, možete izgubiti sve!

Samim tim ne preporučujemo nikako da se kockate Vašim teško zarađenim novcem.

  1. Investicijsko zlato

Pod ulaganjem u investicijsko zlato, na koje se u Europskoj Uniji ne plaća porez, podrazumijeva se ulaganje u fizičko opipljivo zlato u dva oblika:

  • kovanice
  • zlatne poluge

Oba oblika ulaganja su najsigurniji oblici ulaganja (VAŠE FIZIČKO VLASNIŠTVO) koji moraju zadovoljiti zakonske odredbe kako bi se smatrali investicijskim zlatom.

Zlatne poluge najpoznatiji su oblik investicijskog ulaganja u zlato. Takvo je ulaganje danas i u Republici Hrvatskoj oslobođeno plaćanja poreza na dodanu vrijednost i poreza na kapitalnu dobit, što ga čini najboljim odabirom za ulaganje, a posebno je ovaj vid ulaganja također pogodan za građane, odnosno male ulagače. Mali ulagači kupuju te poluge putem određenih kompanija za trgovinu investicijskim zlatom.

Sljedeći grafikon vam pokazuje prednost ulaganja u investicijsko zlato u odnosu na druge oblike ulaganja u zlato.

Autor: Vaš specijalist za investicijsko zlato Cro Aurum d.o.o.

Vodstvo tvrtke Cro Aurum trguje investicijskim zlatom bez prestanka punih 12 godina i nabavlja robu direktno od rafinerija po LBMA-Good Delivery kvalitete.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)